Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Hieronder staan de meest gestelde vragen over het Register BKA op een rijtje.
- Ik ben gestopt met mijn opleiding en wil opnieuw beginnen. Ik weet nog niet goed wat ik wil gaan doen. Wat raadt u aan?
- Kan een adviseur mij ook helpen als ik mij wil laten omscholen?
- Waarom zou ik juist een bureau/adviseur kiezen dat in het Register staat ingeschreven?
- Wat is het traject bij loopbaanadvies?
- Wat is het verschil tussen een beroepskeuzeadvies en loopbaanbegeleiding?
- Wat kost een onderzoek? En wat kost loopbaanbegeleiding?
- Ik moet een psychologische test maken. Is het verstandig om me hierop voor te bereiden?
- Waar zijn opleidingen voor beroepskeuzeadviseur of loopbaanbegeleider? En wat moet ik doen om opgenomen te worden in het Register BKA?
Kom je er zelf, met hulp van anderen (decaan, studieadviseur, ouders), of door het maken van studiekeuzetests op internet (scholen voor mbo of hbo hebben dit vaak op hun website) niet uit, dan kunnen de geregistreerde adviesbureaus en adviseurs die op onze website te vinden zijn hierbij helpen. Vaak wordt in een oriënterend gesprek uitgezocht wat je vragen, verwachtingen en behoeften aan hulp zijn en wat de adviseur voor je kan doen. Als er een goede ‘klik’ is kunnen vervolgstappen worden afgesproken.
Een register adviseur kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor studie of beroep, ongeacht de fase van je loopbaan. De adviseur kan ook met je bekijken of en hoe er financiering voor (om)scholing mogelijk is.
Er zijn erg veel loopbaancoaches en bureaus die diensten aanbieden op het gebied van loopbaanbegeleiding en studie- en beroepskeuze. Om er voor te zorgen dat je het kaf van het koren scheidt bestaat er sinds 1959 het Register BKA. Onze ingeschreven adviseurs en bureaus voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, zowel wat kennis als ervaring betreft. Ze zijn bekend met theorieën en methoden van studie- en beroepskeuze en allerlei relevante psychologische onderwerpen. In het bijzonder zijn ze op de hoogte van kwalitatief goede tests en hoe deze te gebruiken. Daarnaast moeten zij actuele kennis hebben van de arbeidsmarkt, beroepen en opleidingen. Tenslotte moeten adviseurs hun ervaringen regelmatig laten toetsen via een klanttevredenheidsonderzoek.
De register adviseurs en de geregistreerde bureaus onderschrijven het privacy- en klachtenreglement van het Register BKA.
Vaak wordt in een oriënterend gesprek uitgezocht wat je vragen, verwachtingen en behoeften aan hulp zijn en wat de adviseur voor je kan doen. Als er een goede ‘klik’ is, worden de vervolgstappen en kosten besproken.
Hoe het traject verloopt is afhankelijk van de gekozen dienstverlening, wat weer afhankelijk is van de hulpvraag. Soms bestaat een traject alleen uit gesprekken, maar vaak worden ook tests of vragenlijsten ingezet. De duur van het traject kan ook verschillen.
Tenslotte: bij sommige bureaus kun je direct terecht, soms is er een wachtlijst.
Een beroepskeuzeadvies leidt tot concrete suggesties omtrent passende werkvelden, beroepsmogelijkheden en werkcondities, soms worden ook relevante scholingsmogelijkheden uitgezocht. Vaak worden tests op het gebied van drijfveren, affiniteit, werkgerelateerde persoonskenmerken en intellectuele capaciteiten ingezet om een onderbouwd advies te geven.
Binnen loopbaanbegeleiding hoeft het niet persé te gaan om verandering van beroepskeuze of het huidige werk. Door het analyseren van de levensloop en de loopbaan, het bespreken van relevante thema’s en het klankborden over verschillende loopbaanscenario’s wordt geholpen bij het verkrijgen van een beter inzicht in keuzemogelijkheden en de eventuele te zetten vervolgstappen in de loopbaan. Ook binnen loopbaanbegeleiding kunnen tests en vragenlijsten worden ingezet.
De kosten van een studie- of beroepskeuzeadvies hangen vaak af van de duur en diepgang van het onderzoek en de gebruikte methoden. Soms is het alleen nodig om een interesseonderzoek te doen, soms is een uitgebreid studie- of beroepskeuzeonderzoek, waarbij interesses, persoonskenmerken en capaciteiten worden uitgezocht, gewenst.
Bij loopbaanbegeleiding wordt vaak een begroting gemaakt voor aantal gesprekken op basis van uurtarief. Soms ook inclusief tests of vragenlijsten (soms worden deze kosten later apart verrekend, als de inzet van tests gaande het traject worden afgesproken).
NB: ben je werkend? Dan bestaat de mogelijkheid dat de werkgever de kosten van een beroepskeuzeonderzoek of loopbaanbegeleiding voor zijn rekening neemt (aftrekbare beroepskosten, loopbaanbeleid). Het is verstandig dit bij de werkgever na te vragen.
Oefenen voor tests via diverse internetsites kan zeker nuttig zijn. Het kan je enige vertrouwdheid geven met het maken van tests, zodat je weet wat je te wachten staat en hoe je reageert, bijvoorbeeld als je binnen een bepaalde tijd moet antwoorden. Soms wordt iemand er juist meer onzeker van, waardoor er meer stress voor het onderzoek ontstaat. Bij een studie- of beroepskeuzeonderzoek wordt iemand zoveel mogelijk op zijn of haar gemak gesteld en voorbereid, zodat een levensecht, normaal beeld ontstaat uit de tests. Een test wordt goed uitgelegd en je krijgt gelegenheid om te oefenen met voorbeeldvragen.
Vroeger was er een specialistische HBO opleiding tot beroepskeuzeadviseur, die bestaat niet meer. Er is nu een wirwar aan cursussen en trainingen, waarbij soms wel en soms niet de eis van HBO geldt. Het niveau is erg verschillend, soms ronduit slecht.
Op dit moment zijn de meest geëigende basisopleidingen HBO Toegepaste Psychologie of HRM, maar ook een andere studie van hoger onderwijs (bijv. Social work) kan een start vormen voor een kwalificatietraject tot geregistreerd beroepskeuze-adviseur of loopbaanbegeleider.
Tijdens je studie Toegepaste Psychologie of HRM is het al mogelijk om je als student in te schrijven, zodat je op de hoogte bent van ontwikkelingen binnen het werkveld en het Register. Heb je een HBO diploma dan kun je je inschrijven als aspirant. Dit betekent dat je vervolgens aanvullende scholing moet volgen en relevante ervaringen moet opbouwen om in aanmerking te komen voor volwaardige inschrijving in het Register BKA. Kijk voor meer informatie bij: Aanmelden en Verlengen.
NB. Het Register BKA werkt aan een eigen Beroepskeuzeacademie waarmee een aspirant BKA zijn deficiënties kan bijwerken en zich aldus kan kwalificeren tot register-adviseur.
Staat uw vraag er niet tussen?
Wees gerust. U kunt altijd persoonlijk contact met ons opnemen of een berichtje sturen via de contactpagina.
Neem contact op